Project Description

Vila Röling

Nagrada Hiše awards 2009

Vilo sestavljata dva kontrastna dela – prozoren stekleni del, ki se razteza proti jezeru in vrtu, in “lebdeči” leseni del nad njim, ki ga veter lahko prezrači in osuši po deževju. Inovativna vrsta betona, ki zagotavlja energijsko varčnost, uravnava temperaturo celotne strukture. Cevi v betonskih tleh, povezane z geotermalnim sistemom, prostor v poletnih mesecih hladijo, v zimskem času pa segrevajo. Zunanji bazeni so napolnjeni z vodo, ki ima stalno temperaturo. Namenjena je oskrbi vile. Voda je poleti primerno hladna, v zimskih mesecih pa jo je treba segreti le za nekaj stopinj. Tako prihranimo ogromne količine energije.

Datoteka

Arhitektura:
Architectenbureau Paul de Ruiter bv, Amsterdam
Fotografije: Pieter Kers
————————————————
Lokacija: Kudelstaartseweg,
Kudelstaart, Nizozemska
Leto izvedbe: 2008
————————————————
Površina: 340 m2
Prostornina: 1.116 m3
Naročnik: zasebni, par,
zbiratelja umetniških del
Statika: Bouwtechnisch
adviesbureau J. L. Croes
Napeljave: Wahlen & Jongkind
Krajinska arhitektura: Copijn
————————————————

Objavljeno v: Hiše 53, maj 2009 

Udeleži se festivala Hiše sveta →