Project Description

Tuomo Siitonen
Tuomo Siitonen Architects, Finska

Večkrat nagrajeni biro Tuomo Siitonen Architects je znan po tem, da se ukvarja z nekaterimi najzahtevnejšimi projekti na Finskem. Biro, v katerem deluje 15 vrhunskih arhitektov in oblikovalcev, pri vseh svojih arhitektonskih rešitvah poudarja eleganco in ekologijo, ne glede na velikost, vsebino ali obseg projekta.

Tuomo Siitonen je bil 15 let profesor arhitekture na tehnološki univerzi TKK v Helsinkih in je edini dvakrat dobil finsko državno nagrado za arhitekturo. Komisija je ob tem zapisala: “Delo Tuoma Siitonena kaže brezkompromisno strokovnost v zahtevnih okoljih in občudovanja vredno sposobnost vdihovanja novega življenja.”

S predelavo nekdanje žganjarne v Helsinkih v sodišče si je prislužil nagrado za betonsko stavbo leta. Sodišče je zdaj prepričljiv del mestne silhuete, skupaj z bližnjim opečnato rdečim pisarniškim poslopjem Varma, ki je bilo tisto leto največji tovrstni projekt na Finskem.

Pisarniško poslopje Varma, Helsinki, Finska

Stavba – 45.000 m2 – je izstopajoč element mestne silhuete, lepo umeščen na obalo finske prestolnice. Opečna fasada se ujema tako z imidžem zavarovalnice kot s surovo atmosfero starih industrijskih in pristaniških stavb na tem območju. Volumen je prilagojen dvema glavnima temama: vodoravni liniji bližnjega cestnega mostu in liniji obale. Stranska pročelja visokih pisarniških blokov so oblikovana strogo vertikalno. Konferenčni blok se stopničasto pne nad obalo, s čimer v kompozicijo vnaša napetost. Restavracija s teraso in zunanjim avditorijem pomeni široko okno, skozi katero stavba gleda ven na morje.

V procesu projektiranja so bili glavno gonilo delovni pogoji in ergonomija. Delovni prostori so artikulirani hierarhično glede na odnos med zasebnim in skupnim. Individualne celice gledajo na mesto, 50 odprtih pisarn pa ima pogled na morje. Tridimenzionalni notranji “bulvar” povezuje majhne delovne enote v različnih nadstropjih. Za razliko od zunanjosti je notranjost svetlih barv, les pa je uporabljen povsod, kjer se stavbe lahko dotakne človeška roka.

Vsi materiali so izrazito okolju prijazni in trajnostni. Naravni materiali, kot so opeka, les (jesen) in steklo, so uporabljeni v svojih naravnih barvah. Okna so trojno ali štirikratno glazirana, v masivnih delih pa je mineralna volna debela 200 mm. Ventilacijski sistem izkorišča vso toplotno energijo, ki se ustvari v stavbi.

Sodišče v Helsinkih/Salmisaarentalo, Finska

Nekoč največjo zgradbo na Finskem so prej uporabljali za proizvodnjo alkohola. Zdaj sodne pisarne zavzemajo približno eno tretjino pritličja. Za preobrazbo iz žganjarne so bili potrebni določeni posegi v obstoječo konstrukcijo, pa tudi radikalna sprememba notranjosti stavbe. Nove odprtine v stranski fasadi, ki gleda proti morju, sledijo načelu prvotne strukture in pomenijo kontrapunkt volumnu stavbe: vertikalne v nižjem krilu in horizontalne v višjem, centralnem delu.

Veliki opečnati volumen vzbuja občutek zanesljivosti, pa tudi arhitektura stavbe se dobro ujema z javno podobo sodne uprave (npr. stabilnost gobastih stebrov). Ker je nosilna konstrukcija ohranjena kot vidni del notranjosti, je bilo treba namestiti inštalacije, ne da bi znižali strope in s tem prekrili cevi. Namesto tega je sistem ventilacije iz dveh zbiralnih prostorov na strehi napeljan v navpične kanale, ki tečejo neposredno v servisne prostore.

Da bi v majhne pisarne spustili naravno svetlobo in pripomogli k orientaciji obiskovalcev v javnih prostorih, so bili potrebni nekateri “kirurški” posegi, kot sta na primer dva svetlobna jaška, zarezana v telo stavbe. Kot je značilno za živilsko industrijo, so bile stene nekdanje žganjarne pobeljene; med renovacijo je bila originalna konstrukcija preprosto prebarvana. Kjer je bil nekdanji pod poškodovan, so raze ohranili, da bi se videla zgodovina zgradbe.

Foto: Jussi Tiainen

Udeleži se festivala Big arhitektura →