Project Description

Stanovanje SP

Interier leta 2016
Zasebni interierji

Na razpis za nagrado INTERIER LETA 2016 je prispelo 8 projektov v kategoriji JAVNI INTERIERJI in 3 projekti v kategoriji ZASEBNI INTERIERJI. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali arhitekti Peter Gabrijelčič, Andreja Jug, Goran Rupnik in predsednica Eva Prelovšek Niemelä, je izmed prispelih prijav v vsaki kategoriji izbrala po dva projekta, ki izstopata po svojih oblikovnih, konceptnih in vsebinskih odlikah.

To stanovanje nekateri ljubijo, drugi sovražijo. Je nesporen celostni dosežek oblikovanja interierja, ki ustvarja popolne kontraste. Po eni strani mrzlo, sterilno, čisto, po drugi strani žlahtno, seksualno, razkošno. Kontrastno doživetje dveh polov stanovanja je nesporno navdušilo vse člane žirije. Izvedba nekaterih detajlov in izbor materialov sta komisijo razdelila, a hkrati sprožila plodno diskusijo o pomenu celovitih in vsebinsko zaokroženih interierjev. To stanovanje zagotovo pomeni enega boljših celostno dovršenih stanovanjskih interierjev zadnjih let.

Stanovanje SP je prostor nasprotij: je hkrati toplo in hladno, mehko in ortogonalno, odprto in zaprto proti svoji okolici, v stiku in v konfliktu s svojo preteklostjo. Je interpolacija dveh različnih, a med seboj vizualno povezanih ambientov z različnima identitetama in materialnostma: lofta in salona.

Dnevni prostor, odet v teksturirane in tople materiale, je sodobna reinterpretacija secesijskega salona.
Ta materialno večplastni bivalni prostor, ki se odpira na Kongresni trg, je svet zase. Materiali – od prosojnega oniksa, s katerim je obložen odprti kamin, do vintage parketa – odsevajo v okroglem ogledalu na stropu, ki prevzame vlogo baročne iluzionistične freske. Prostor je ambientalno osvetljen: poleg svetlobe lestenca, ki odseva tudi v ogledalu in na površini kamna, je svetilo tudi kamin sam.
Loft definira stroga mreža aluminijastih nosilcev pod stropom: nanjo so pritrjeni drsni paneli, ki definirajo volumne kopalnice, kuhinje, spalnice in garderobnih omar. Njihovo odstiranje in zastiranje omogoča širjenje bivalnega prostora onkraj jedilnice v spalnico in kopalnico ter ustvarjanje funkcionalno raznolikih ambientov – od enoznačnih do kompleksnih.

V loftu je uporabljena široka paleta materialov z industrijsko noto: aluminij, pleksi steklo, tekstil, beton in zrcala. Reflektorji na aluminijastih nosilcih, premišljeno razporejenih po mreži, enakomerno osvetljujejo prostor.

Stanovanje omogoča neke vrste voajerizem: z zofe lahko vidimo nasproti si ležeča kamin in balkon, skozi preboja se ponujajo pogledi v jedilnico in spalnico, stropno ogledalo pa nam omogoča celo pogled nase. Podobno nam izza jedilne mize pogled steče v kuhinjo, spalnico ali na stekleno kabino za prhanje, ki izzivalno meji na osrednji bivalni del.

Zastiranje prostorov s paneli omogoči ustvarjanje urejenih in funkcionalno ločenih prostorov. Odstiranje pa nam po drugi strani ponuja plastenje vizualnih izkušenj: industrijsko in stilsko, eterično in zemeljsko, fizični prostor in njegov odsev.

Datoteka

Avtorji projekta:
Jurij Sadar, Boštjan Vuga,
Tina Hočevar; SADAR+VUGA
Fotografije: Miran Kambič
————————————————
Leto načrtovanja: 2013–2016
Leto izvedbe: 2016
————————————————
Lokacija: Ljubljana
————————————————

Udeleži se festivala Mesec oblikovanja →