Project Description

Richard Eisermann & Anja Klüver
Prospect, Velika Britanija

Richard Eisermann že več kot dvajset let dela kot oblikovalec in strateg. Sodeloval je pri nastanku številnih izdelkov, brez katerih si ne predstavljamo današnjega časa – od sistemov za dovajanje inzulina do hitrih vlakov. Z Anjo Klüver sta leta 2006 ustanovila podjetje za strateško oblikovanje Prospect s sedežem v Londonu. Pred njegovo ustanovitvijo je bil Richard direktor britanskega odbora za oblikovanje in inovacije UK Design Council, odgovoren za najpomembnejše oblikovalske kampanje s področja proizvodnje, tehnologije, učnih okolij in oblikovalskih veščin.

Anja Klüver je soustanoviteljica Prospecta in oblikovalka za vizualno komunikacijo. Ima 12-letne izkušnje pri delu na področju interaktivnega oblikovanja. Sodelovala je s podjetji, kot so MetaDesign London, Icon Brandlab, FutureBrand Digital in Oyster Partners, vodila je večdisciplinarne ekipe pri projektih za Unilever, Dutch Telecom, MTV Europe, No. 10 Downing Street, Victoria & Albert Museum, British Airways in BBC.

Vam je zadoščeno?

»Če je storitveni sektor paradigma, ki določa našo trenutno resničnost, zakaj nam gre oblikovanje tako slabo od rok in nam ne uspe ustvari česa resnično dobrega?« se sprašuje Klüverjeva. Pogosto gre za pomanjkanje izkušenj – so za to odgovorni oblikovalci? Ali pa jih morda nihče ni povabil zraven? »Res je, da oblikovalce vse bolj zanima strateško načrtovanje. Kako pa lahko zagotovimo, da ne bomo prezrli področij, kjer lahko s svojimi veščinami resnično kaj spremenimo?« se sprašujejo. Ob predstavitvi Prospecta si bomo ogledali vlogo oblikovanja pri snovanju in ustvarjanju storitev ter raziskali metode in orodja, ki jih imamo na voljo in ki nas lahko privedejo do čudovitih doživetij. Če se stvari lotimo z vidika uporabnika, bomo razumeli, kako ljudi vključiti v proces oblikovanja storitev in njihove skupnosti, s čimer bomo okrepili idejo o »gospodarstvu, ki temelji na zgodbah«.

Prospect nam ponuja primer Amtrak in na njem zgradi še svoj primer – »oblikovanje prehoda med osredotočenostjo na postopke in osredotočenostjo na storitve«. Amtrak je ameriški ponudnik železniških potniških storitev, ki je že od nekdaj posloval z izgubo.

V določenem trenutku so se odločili za strategijo trženja, ki temelji na oblikovanju. Skupina oblikovalcev je v tesnem sodelovanju z vodstvom podjetja začrtala jasno vizijo razvoja. Imeli so niz zamisli, ki so vključevale zasnovo celostne podobe in razumevanja koncepta Amtrakovih storitev. To je bila osnova, na podlagi katere so nato nastali drugi specifični storitveni elementi doživetja po imenu »The Seamless Journey«. Skupina oblikovalcev je razvila idejo blagovne znamke, pozicionirala storitev, ji ustvarila identiteto in nadela novo ime: Acela.

Amtrak je tako s pomočjo jasno določenih ciljev in dodelane identitete potnikom ponudil celostno storitev. Število potnikov se je v prvih šestih mesecih od uvedbe nove storitve podvojilo. Storitev Acela danes ustvarja dobiček v višini 2 milijonov ameriških dolarjev, kar presega vse dosežke v Amtrakovi zgodovini.