Project Description

Pavel Horák;
Prodesi; Češka, www.prodesi.cz

Arhitekt Pavel Horák je eden od ustanoviteljev ekipe Prodesi, ki načrtuje in gradi sodobne lesene stavbe. Podjetje je ustanovil leta 2002 skupaj z arhitektom Václavom Zahradničkom. V biroju so zasnovali že na stotine projektov, predvsem na Češkem in Slovaškem. Mnogi od njih so bili na zahtevo vlagateljev izdelani v skladu z nizkoenergijskimi ali pasivnimi standardi. Leta 2005 sta oba partnerja začela prirejati mednarodno netekmovalno razstavo Salón drevostavieb (razstava lesenih hiš), na kateri s predstavitvami in publikacijami predstavljajo izbrane nedavno zgrajene lesene stavbe čeških in slovaških arhitektov.

Pavel Horák je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo CTU v Pragi. Že takrat ga je očarala arhitektura iz lesa, ki je vse od takrat del njegovega življenja. V arhitekturi se odlikuje s preprosto idejo in filozofsko globino. Na strokovnih forumih po svetu predava o sodobnih lesenih stavbah in sodeluje pri pripravi arhitekturnih natečajev.
Foto portret: © Lina Németh

STUDIO KLÁNOVICE so arhitekti zasnovali  v bližini obstoječe stavbe. Arhitekti so bili pod močnim vplivom lepote lokacije z visokimi borovci; zgradbo so zasnovali s spoštovanjem do narave – tako, da bi imela nanjo čim manjši vpliv. Dvonadstropna zgradba ima preprosto logično zasnovo, ki jo določajo zračne in prostorne medsebojno povezane površine ateljeja v pritličju in galerija v nadstropju. Jugovzhodno teraso optično in funkcionalno razširi območje ateljeja, medtem ko velike zastekljene površine povečajo notranjost hiše v pritličju. Očarljivo navzočnost stavbe v njenem zunanjem okolju je bila dosežena z uporabo lesa kot osnovnega gradbenega materiala pri gradnji in oblikovanju stavbe.

Družinska hiša NOVY VESTEC je zgrajena na parceli na mirni lokaciji na obrobju vasi. Želja investitorjev je bila, da imajo v pritličju hišo brez okraskov in zgrajeno iz naravnih materialov. Največji izziv je bil določiti usmerjenost hiše – ker je zemljišče na jugu priključeno na javne ceste, je bilo potrebno na južni strani namestiti dovozno pot s parkiriščem in vstopom v hišo. Dnevni prostor, ki ga sestavljajo kuhinja, jedilnica in počivališče, je z vrtom povezan z veliko stekleno steno, obrnjeno proti zahodu, skozi katero se stopi na teraso. Pri gradnji so bile uporabljene lesene masivn plošče  NOVATOP.

Studio  Klanovice, foto: © Lina Németh

Hiša Novy Vestec, foto: © Lina Németh