Project Description

Paul Cocksedge
Paul Cocksedge Studio, Velika Britanija

Paul Cocksedge Studio je znan oblikovalski studio v lasti oblikovalca Paula Cocksedgea in direktorice Joane Pinho. To londonsko podjetje se ukvarja z notranjim oblikovanjem, sprejema naročila in občasno svetuje številnim strankam na najrazličnejših področjih. Med njihovimi izdelki najdemo vse, od takšnih, izdelanih po meri, do takšnih, izdelanih s pomočjo licenčne tehnologije.

Cocksedge je bil na Royal College of Art učenec Rona Arada; ta ga je tudi predstavil Isseyu Miyakeju in Ingu Maurerju, ki sta pripravljala razstave njegovih zgodnjih del. Po predstavi na milanskem tednu oblikovanja leta 2003 in nagradi Bombay Sapphire, ki jo je prejel za svetilko »NeON«, je v bližini London Fieldsa ustanovil svoj studio.

Cocksedge danes predava in razstavlja po vsem svetu. Je član svetovalne skupine za londonski dogodek 100% Design. Na njegovem seznamu strank so med drugim tudi londonski muzej oblikovanja, Droog Design, newyorški muzej umetnosti in oblikovanja, Swarovski, fundacija Bombay Sapphire, Trussardi Spa ter Muzej Viktorije in Alberta (stalna zbirka).

Predmeti in uporabniki: zahtevna interakcija

V številnih delih Paula Cocksedgea je razviden odnos med predmeti in njihovimi uporabniki; ta odnos igra osrednjo vlogo od faze pa vse do končnega oblikovanja in izvedbe. Posebno pozornost ustvarjalec namenja materialom, obliki in uporabljeni tehnologiji.

Paula je na začetku pritegnila svetloba – navdajala ga je z občutkom svobode, ker je ne omejujejo ovire težnosti. Med njegovimi visečimi deli najdemo izdelke z imeni »Stiren«, »NeON«, »Kristaliziran«, »Safirska svetloba«, »Tančica« in celo »Lahek kot zrak«, kjer svetlobo vidimo v spodnjem delu, čeprav je usmerjena navzgor. Rad vzbudi tudi nekakšen občutek napetosti, s tem ko ustvari predmet, ki je tisto, kar je, in hkrati tisto, kar ne bi smel biti. Takšni so njegovi »logično ustvarjeni nelogični konstrukti«, kot so »Watt?«, ki ga razsvetljujejo poteze svinčnika, »Žarnica«, ki jo sproži sveže utrgan cvet, »NeON«, ki gori s pomočjo votle cevi, »Palica«, ki oddaja močno svetlobo, a ne oddaja toplote, ter »Zasebni prizor« in »Tančica«, kjer je očem vse skrito ali pa je vse golo in neposredno.

Njegovo izložbeno okno za Wellcome Trust na Euston Roadu, »Zasebni prizor« in »Tančica« so le nekatere izmed njegovih novejših stalnih ali začasnih postavitev. Nedavno je za nemški Financial Times pripravil prazničen ovojni papir. Njegovi privlačno oblikovani izdelki še naprej vzbujajo začudenje in po tihem zahtevajo našo interakcijo ter iščejo svoje mesto nekje v naših mislih.