Project Description

Kim Aalto
Mozo Oy, Finska

Kim Aalto je pri podjetju Mozo Oy odgovoren za iskanje rešitev na področju blagovnih znamk in trženja ter za razvoj blagovnih znamk Mozove mednarodne klientele. Mozo je agencija za kreativno trženje in oblikovanje, dejavna na področju inovacij, oblikovanja in priprave rešitev za komunikacijske podvige in prodajo blagovnih znamk. Ima dolgoletne izkušnje s strateškim načrtovanjem, konceptualizacijo in upravljanjem blagovnih znamk, z izgradnjo in razvojem blagovnih znamk (domačih in tujih), s prodajo in trženjem, strateškim načrtovanjem in digitalnim trženjem (internet in mobilna telefonija) ter oblikovanjem. Pred prihodom v Mozo je pri helsinški oglaševalski agenciji McCann delal kot direktor, odgovoren za strateško načrtovanje razvoja blagovnih znamk in trženja, ter pri helsinškem podjetju TBWA/PHS kot načrtovalec kombiniranih medijskih kampanj.

Strateško oblikovanje za oplemeniteno doživetje

Pri razvoju blagovne znamke se vse vrti okrog usmerjanja izkustva, ki ga blagovna znamka ponuja, in ustvarjanja njene pozitivne podobe. Slednja spodbuja interakcijo in povezovanje z blagovno znamko. Vsaka priložnost za interakcijo ponuja izkustvo. Pozitivna doživetja nas spodbujajo k ponovni interakciji in povezovanju z blagovno znamko. Močne blagovne znamke, ki jim ljudje zaupajo, se bolje prodajajo in so večkrat uporabljane. Zaradi tega se naložba v razvoj blagovne znamke splača. Vse, kar se dogaja z blagovno znamko, je del komunikacije in vsaka njena pojavnost je pomembna. Oblikovanje igra pri razvoju blagovne znamke ključno vlogo, saj ustvari pozitiven vtis o njej, lahko spremeni način, na katerega jo novi kupci dojemajo, ali pa spremeni njeno podobo na novih trgih. Oblikovanje tudi pomaga oz. je ključno pri podajanju sporočila blagovne znamke in predstavitvi potenciala, ki ga blagovna znamka obljublja.

Oblikovanje mora vedno temeljiti na blagovni znamki. Oblikovanje, osredotočeno na blagovno znamko, vključuje filozofijo in jezik oblikovanja. Pri tem se filozofija oblikovanja ukvarja s fizičnimi, racionalnimi in čustvenimi lastnostmi znamke, jezik oblikovanja pa z obliko in formo, grafičnim slogom, materiali in finalizacijo, barvami in razsvetljavo, ki najbolj ustrezajo blagovni znamki. Če sta npr. za neko znamko pomembni vrednoti trajnostni razvoj in ekologija, je pomembno, da ju z jezikom oblikovanja jasno izražamo.

Aalto poudarja različne komponente strateškega oblikovanja, med njimi tudi globlji vpogled v začetni proces opazovanja, ki mora vključevati distributerje in končne kupce. Ko si ogledujemo različne možnosti, moramo biti prebojni in ustvarjalni, iskati moramo rešitve, ki ustrezajo blagovni znamki in so zanjo značilne.