Project Description

Joan Roig
Batlle I Roig Arquitectes, Španija

Batlle I Roig, Arquitectes je arhitekturni biro, ki sta ga leta 1981 ustanovila Enric Battle in Joan Roig, danes pa multidisciplinarno ekipo sestavlja 40 strokovnjakov, ki delujejo na področju arhitekture, krajine, okolja, trajnosti, gradbeništva in tehnike.

Biro trenutno razvija prvo fazo stanovanjskega naselja Lumine, Mediterrània Beach & Golf Community, sedež podjetja Massimo Dutti (INDITEX) v Torderi ter dve stavbi za gradbeno fakulteto na Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) – Campus Diagonal Besòs. Pripravlja tudi načrte za »outlet« nakupovalni center v Viladecansu, nakupovalni center Fabrica Nova v Manresi in pisarniško stavbo na ulici Tànger v 22. okrožju Barcelone.

Nedavno dokončani projekti biroja so npr. pisarniška stavba za sedež CMT – Comissió del Mercat de Las Telecomunicacions in pisarniško poslopje za Interface (oboje v 22. okrožju Barcelone), objekt za predelavo odpadkov v Vacarissesu, sedež univerze Telefónica Corporate University (Roca del Vallès) in športni center Ciutadella v barcelonskem predelu Ciutat Vella.

Juan Roig od leta 1984 uči arhitekturne projekte na ETSAB v Barceloni in je kot gostujoči profesor deloval že na številnih fakultetah, med njimi na Delft University of Technology (Nizozemska), Washington University (St. Louis, ZDA), École Supérieure du Paysage de Versailles (Francija), Technische Universität (München, Nemčija) in na fakulteti za arhitekturo na Universidad de Navarra (Pamplona).

CMT – Comisión del Mercado de las Telecommunicaciones (Komisija za trg telekomunikacij)

Tako kot stavba Interface je tudi zgradba Komisije za trg telekomunikacij (CMT) postavljena v 22. okrožje. Je del kompleksa Poslovni park 22, ki vsebuje pisarne in hotele na več kot 41.000 m2. Volumen stavbe je sestavljen iz treh kletnih nadstropij s parkiriščem in enajstih nadstropij nad zemljo, kjer so pisarne.

Pritličje, ki ima funkcijo dostopa in vhoda, je povezano s staro zgradbo mlina, katerega ohranjena originalna struktura služi kot avditorij za 330 oseb, velika sejna dvorana in skupek servisnih prostorov za zaposlene. Streha mlina je bila adaptirana in je povezana s prvim nadstropjem. Osrednji del stavbe, v katerem so pisarne, je zasnovan okrog centralnega jedra vhodov in servisnih prostorov, ki ga obdajajo delovni otoki. S tem je povsem izkoriščena prostorska svoboda, značilna za stavbo, ki se odpira na vse štiri strani. S pomočjo variacij in nalaganja zunanjih in delovnih prostorov je celotna stavba usmerjena proti staremu mlinu, s čimer se ustvari odnos subtilne uporabnosti.

Športni center, Barcelona, Španija

Ciutat Vella je eden najgosteje poseljenih predelov Barcelone. Zaradi zgodovinske zanimivosti njegovega podzemlja je včasih za primerno umestitev javnih zgradb potreben večji urbani poseg. Športni center, ki meri približno 4.500 m2, vključuje pokrito dvorano za košarko, večnamensko zunanje igrišče, notranji in zunanji bazen, telovadnico, ki jo je mogoče razdeliti na več prostorov, ter ustrezne garderobne in servisne prostore.

Velikost objekta je usklajena z drugimi stavbami v parku. Glavni deli stavbe – športna steza, bazen in garderobe – ležijo 3,5 m pod površino parka. V prvem nadstropju sta telovadnica in dvorana za fitnes, v drugem pa so ostale vsebine, ki sodijo v tovrstno stavbo (npr. medicinska pomoč), ter zunanji bazen in servisni prostori. Tak tloris višinsko razliko med objektom in bazenom izkoristi za teraso, s čimer se skupna višina stavbe zmanjša za 14 metrov, kar je dosti nižje od okoliških stavb in celo od bližnjih dreves.

Pritličje je obdano s steklom, da je transparentnost med ulico in parkom čim večja. Stene v ostalih nadstropjih sestavlja preplet stekla in trdnega materiala, odvisno od vsebine notranjega prostora. Celotna stavba pa je za zaščito pred soncem prekrita z lesenimi ploščami, tako da se tudi učinkovito zlije z drevesi.

Udeleži se festivala Big arhitektura →