Project Description

Jan Egil & Stefan Dahlkvist
Moods of Norway, Norveška

Idejo za Moods of Norway sta oblikovalca Simen Staalnacke in Peder Børresen dobila po neki zabavi na Havajih. Simen in Peder sta želela pripovedovati zgodbe iz Norveške in ustvariti oblačila za različna razpoloženja. Prav zaradi tega ima vsak kos oblačila znamke Moods of Norway majhen norveški detajl ali našitek.

Jan Egil je odraščal v mestecu Stryn na Norveškem. Svoje prvo podjetje, podeželski nočni klub, je ustanovil pri šestnajstih letih. Pri šestintridesetih je soustanovitelj in finančni direktor podjetja Moods of Norway, pri katerem vodi vsakdanje poslovanje in je odgovoren za to, da začrta mejo med umetniškimi deli in tržnimi proizvodi. Egil se tudi sam ukvarja s procesom oblikovanja in pomaga spravljati na svet nove koncepte oziroma izdelke znamke Moods of Norway.

Stefan Dahlkvist je končal študij komunikologije na göteborški univerzi. Pri Moods of Norway je zaposlen kot direktor prodaje, hkrati pa je zelo aktiven pri razvoju konceptov oziroma pri oblikovanju. Star komaj štiriintrideset let je že razvil tesno sodelovanje s prodajnimi agenti na Japonskem, v Španiji, Beneluksu, Nemčiji, Skandinaviji, Islandiji in ZDA. Dahlkvist skupaj z oblikovalcema pripravlja nove kolekcije, ki ustrezajo konceptu znamke »Norveško razpoloženje«, in oblikuje nove kategorije izdelkov.

Kakšna je vloga pri ustvarjanju izkustva na področju mode?

Ob vrnitvi v deželo severnih medvedov in dragega bencina je oblikovalski par začrtal linije novih kolekcij. Sedež podjetja in prodajni salon Moods of Norway sta v mestecu Stryn (5750 prebivalcev), ki slovi po ledenikih, lovu na losose in nedavni otvoritvi prvih tekočih stopnic v mestu.

Malo podjetje Moods of Norway je na mednarodnem trgu navzoče komaj šest let, a njihova filozofija ostaja nespremenjena. Poleg tega, da bi radi osrečili svoje babice, si želijo izdelovati vesela oblačila za vesele ljudi po vsem svetu.

Kakšno vlogo ima oblikovanje pri ustvarjanju močnih in učinkovitih izkustev v svetu mode in tekstila? Za blagovno znamko se skriva koncept mednarodnega življenjskega sloga, ki mu je primešan pridih norveške zgodovine, kulture, dediščine in tradicije. Narava in izjemno naravno okolje na Norveškem igrata pomembno vlogo pri identiteti in najvišjem izkustvu, ki ga ponuja blagovna znamka.

Ker je to modna znamka oziroma znamka oblačil za življenjski slog, se poigrava in zabava z motivi s svetovnih popotovanj, ob njenih oblačilih, obuvalih, kozmetiki, hrani, pijači, hotelih in številnih drugih stvareh najdemo ljubezen do barvite igre in zabave, športa in glasbe. Izkustvo potrošnikov pri Moods of Norway pričarajo z všitki na podlogah, na katerih lahko preberemo resnične zgodbe in statistične podatke, ki odražajo koncept ohranjanja (veselih) misli v veselem umu. Če si sposodimo slogan podjetja iz sosednje Švedske, lahko rečemo, da Moods of Norway ponuja čisto pravo zabavo.