Project Description

Hiša Barbecue

Nagrada Hiše awards 2016: 1. mesto

Hiša Barbecue je edinstvena v več pogledih. Osrednji element objekta je dolga miza, ki je namenjena druženju družinskih članov. Miza povezuje zunanji in notranji prostor ter se steka v zunanji prostor za raženj. Na vrhu velike strehe je odprtina za dim, ki po eni strani ustvarja dimnik za spodaj ležeči raženj in v črni prostor prinaša dnevno svetlobo, po drugi strani pa posnema obliko vulkana, ki stoji v bližini. V tej stavbi najdemo tudi zgodbo o ponovni uporabi gradbenih materialov. Večina lesenih konstrukcijskih elementov, vrat in oken prihaja iz investitorjeve stare hiše. Velike panoramske steklene površine pod impresivno streho omogočajo nemoteno uživanje v naravi, medtem ko streha daje zasebnost in zavetje. Hiša Barbecue nedvomno nosi v sebi veliko brezčasnega navdiha in zgodb, ki omogočajo, da vsakomur še dolgo ostane v spominu.

Hiša, ki so jo poimenovali po prostoru za raženj, stoji na slikoviti vzpetini nad jezerom, v bližini veličastnega vulkana Villarrica. Naročnik je želel velik pokrit prostor za raženj, ki bi ga v prostem času uporabljal kot prostor za druženje. Poleg tega je želel ponovno uporabiti lesen gradbeni material iz stare hiše, ki jo je podrl v mestu Santiago. Ta stari konstrukcijski material so sestavljali predvsem leseni tramovi, stebri, okenski okvirji in vrata, vsi iz macesnovega ali hrastovega lesa. To so bile osnove za nastanek tega nenavadnega projekta.
Oblika hiše spominja na obliko vulkana, ki stoji nedaleč stran. Pod veliko streho je stavba razdeljena na dva dela: bivalni del in prostor za raženj. Južna fasada, ki je obrnjena proti gozdu, je zaprta, ostali deli so odprti in skozi steklene površine omogočajo poglede na čudovito okolico. Javni del hiše, jedilnica in dnevna soba so postavljeni v sredino stavbe. Spalnica s kopalnico je umaknjena na galerijo pod visoko streho. Ob zaprto južno steno so postavili servisne prostore in štiri ležišča. Vso notranjo opremo so izdelali v lokalnih mizarskih delavnicah.
Hiša čudovito izkorišča naravne danosti in subtilno posnema oblike okoliške krajine. S svojo pojavnostjo se staplja z naravo, uporabnikom pa omogoča, da nemoteno uživajo v naravnih lepotah in družbi drug drugega.

Zakaj je ta hiša posebna?

V notranjosti je odprt strop, ki kaže vse razsežnosti visoke strehe in njene privlačne lesene konstrukcije. Geometrija konstrukcije se steka v odprtino na vrhu strehe, ki stoji nad prostorom za raženj. Tam oblika strehe deluje kot dimnik, ki odvaja dim in hkrati osvetljuje prostor spodaj.

Datoteka

Arhitektura: ABESTUDIO;
Sebastian Browne Urrejola
Fotografije: Nicolas Saieh
————————————————
Izvedba: 2015–2016
Lokacija: Panguipulli, Čile
————————————————
Velikost: 187 m2
————————————————

Objavljeno v: Hiše 95, julij 2016 

Udeleži se festivala Hiše sveta →