Project Description

Frans Joziasse
PARK, Nemčija

Frans Joziasse je eden od ustanoviteljev mednarodne mreže agencij za strateško oblikovalsko svetovanje PARK (1998). Med njihovimi naročniki najdemo podjetja, kot so Audi, Lego, Roca, Siemens, Lafarge, Johnson Controls, Hyundai & KIA Motors, Bugaboo, letališče v Amsterdamu in Reckitt Benckiser. Podiplomski študij oblikovalskega menedžmenta je opravil na londonski univerzi Westminster, danes predava in uči na različnih univerzah po Evropi in ZDA ter na konferencah, ki jih pripravlja Design Management Institute; tam predava o temah s področja strateškega oblikovalskega menedžmenta.

Joziasse je prejemnik številnih nagrad Gute Industrie Form, ki jih v Hannovru podeljujejo za odličnost pri oblikovanju. Leta 2003 je pripravil študijski program strateškega oblikovalskega menedžmenta za potrebe podiplomskega študija menedžmenta oblikovanja na univerzi Inholland v Rotterdamu (program je leta 2005 prevzel tudi EURIB na univerzi Erasmus), na kateri še vedno poučuje.

Tiha moč oblikovanja

Oblikovanje se je v zadnjih dvajsetih letih razvilo v zrelo panogo. Na globalni ravni lahko opazimo, da podjetja znatno več vlagajo v oblikovalce. Podjetja, kot je P&G, imajo nekaj sto oblikovalskih menedžerjev, ki zanje vodijo oblikovalske projekte v sodelovanju z zunanjimi partnerji. Samsung ima kakšnih 500 oblikovalcev, ki se ukvarjajo s krepitvijo podobe blagovne znamke in pospešujejo inovacije.

Kitajska multinacionalka Haier je v Italiji, na Nizozemskem, v Nemčiji in na Danskem pravkar odprla središča za oblikovanje in raziskave. Tudi indijski konglomerat Tata je pred kratkim napovedal odprtje oblikovalskih agencij v Evropi (v Nemčiji in Veliki Britaniji), ki bodo zaposlovale sto in več oblikovalcev.

Profesionalizacija gre v korak z menedžersko prakso, ki za svet zunaj podjetij ostaja nevidna. Peter Gorb je že v osemdesetih letih govoril, da so uspešna oblikovalska podjetja tista, ki uspešno izpeljejo oblikovalski proces. »Kakšne so torej te menedžerske prakse?« se sprašuje. »Kako so povezane z dolgoročno usmerjenostjo podjetij in kako so vključene v druge poslovne procese? Kdo je zadolžen zanje? In kako pri tem sodelujejo drugi oddelki v podjetju?« Kateri so glavni elementi tistega, čemur Joziasse pravi »tiha moč oblikovanja«?

Joziasse nam ponuja tri izhodišča: jasno poslanstvo in vizijo, vzpostavljen proces, ustrezno kulturo in organiziranost. Pri prvem nam predstavi nizozemskega giganta v svetu elektronike, podjetje Philips, ki je že dolgo prvak v oblikovanju, ki ima vizijo, močno osredotočeno na potrošnika, družbo in okolje, v katerem živimo. Joziasse je prepričan, da moramo inovacije obravnavati kot načrtne in disciplinirane, zanesljive in ponovljive poslovne procese. Pravi, da oblikovalci vse bolj prevzemajo vlogo povezovalcev med tehnologijo in potrošniki. Da bi lahko to vlogo uspešno opravljali, jim morajo podjetja zagotoviti ustrezno kulturo in organiziranost, ki bo ugodna za oblikovalsko skupnost. Oblikovalec mora preseči meje črne skrinjice oblikovanja in se povezati tako s kolegi kot s potrošniki.