Project Description

Enrique Limon
LimonLab Design, ZDA

LimonLab Design je novejši (2005) mestni laboratorij, namenjen razvoju arhitekturnega, urbanističnega in notranjega oblikovanja. Rick Limon je kot asistent na šoli Prattovega inštituta za arhitekturo v Brooklynu predaval o vlogi arhitekture pri celostnem snovanju stanovanjskih zgradb.

Danes študentom drugega letnika predava arhitekturno projektiranje, s poudarkom na projektiranju vrtcev in mestnih knjižnic.

Trenutno se pri LimonLab Designu ukvarjajo z naslednjimi projekti: prototipom Soccerjevega parka, stekleno hišo ob morju na otoku Fire island, nočnim klubom v središču Philadelphie, predelavo starega newyorškega gledališča v šolo, dvema stanovanjema v Miamiju, hišo za goste v Waialui (Havaji) in predavalnico za šolo SereOlipi (Kenija).

Z izkušnjami opredeljena preglednost v nastajanju

Preglednost v nastajanju izhaja iz modernistične razprave Roberta Sluskyja ter slikovitosti dejanske in pojavnostne preglednosti Colina Rowa; ta naj bi dosegla dvodimenzionalno fenomenologijo; opazovalca postavi na os tako, da fasadno ravnino vidi kot sliko. Je skladna, pa vendar v nasprotju z idejo Siegfrieda Giediona in Laszla Maholyja Nagyja o preglednosti, ki temelji na fenomenologiji zaznavanja prostora. Za Maholyja Nagyja in Giediona je bila to štiridimenzionalna preglednost, v kateri so se zabrisale meje med notranjim in zunanjim ter med osebkom in predmetom, saj sta predpostavljala, da se opazovalec svobodno giblje skozi prostor in čas. Enrique Limon pravi, da lahko nastajajočo preglednost »izkustveno« določimo v tridimenzionalnem prostoru. Pravi, da telo v živo izkusi tridimenzionalni arhitekturni prostor skozi diagonalo prostorskih entitet, in ne v perspektivi ali prek slikovnih sugestij.

Gre za zelo kompleksno temo, o kateri bo razpravljal na podlagi praktičnih primerov iz Limonovega newyorškega arhitekturnega laboratorija. Med drugim bo govora o osnovnem načrtu reurbanizacije Seula, razpisnem projektu za norveški Bodo, predavalnici za šolo v Keniji, maloprodajnem elementu in podstrešnem stanovanju v New Yorku ter o lestencu.