Project Description

David Kokot

Perspektivni – industrijsko oblikovanje

Večfunkcionalno stropno svetilo “FreshLight” absolventa oblikovanja Davida Kokota je preproste ortogonalne oblike in nevtralne barve, z inovativno integriranim rastlinjem, ki za svojo rast izkorišča toploto obešenega svetlobnega telesa.

Prednost svetila je v prostorski fleksibilnosti. Uporablja se lahko kot stropno svetilo za osvetlitev celotnega prostora ali kot parcialno usmerjena osvetlitev delovne površine in/ali jedilne mize. Z uporabo svobodno postavljene kompozicije svetil v prostoru dobimo svetlobni lebdeči vrt. Večfunkcionalnost je izražena v zelenih elementih, integriranih v zgornjo površino svetila. To so plitva korita za gojenje zelišč, čajev ali dekorativnih rastlin, ki uspevajo v sobivanju s toploto svetila ter istočasno čistijo zrak in uravnavajo vlago v bivalnem ali delovnem prostoru.

Svetilo “FreshLight” je v fazi izvedbe pod okriljem podjetja Akripol, ki je prepoznalo kakovost oblikovanega svetila in mu v okviru nagrade za enega od treh najboljših projektov zelene pisarne ponudilo možnost izvedbe prototipa.

Predlagateljici:
doc. mag. Jasna Kralj Pavlovec, u.d.i.a., predstojnica Katedre za notranjo opremo in arhitekturo, Fakulteta za dizajn
in Nuša Janžekovič, vodja razvoja in tehnologije, Akripol, proizvodnja in predelava polimerov, d.o.o.

Udeleži se festivala Mesec oblikovanja →