Project Description

Carlo Cappai in Maria Alessandra Segantini
C+S Architects, Italija

Carlo Cappai in Maria Segantini, ki vodita biro C+S Architects, si prizadevata, da bi s pomočjo arhitekture razvozlala kompleksnost okolja. Izogibata se tako posnemanju preteklosti kot skušnjavi bizarnega, modnega in spektakularnega ter se raje posvečata taki obliki urbanega razvoja, ki je hkrati sodobna in kontinuirana. Menita, da tako trendovski dogodki kot zvezdniška arhitektura vodijo v novo globalno monotonijo. Namesto tega uporabljata nenavadne elemente, ki celotni atmosferi vdahnejo nov okus, v prizadevanju, da bi problem rešila na kreativen in nekonvencionalen način.

Tako Cappai kot Segantinijeva sta kot profesorja že gostovala na različnih univerzah, med njimi na MIT v Bostonu in na univerzi Syracuse v ZDA. Med številnimi njunimi nagradami velja omeniti posebno zlato medaljo za italijansko arhitekturo iz leta 2012 in selekcijo za evropsko nagrado Mies van der Rohe leta 2009.

LCV – sodniške pisarne v Benetkah

Stavba je cepljena v kompleks trga Piazzale Roma, ki omogoča avtomobilski dostop do Benetk. Projekt se poigrava z vsebino, tipologijo in merilom, tako da je nekakšen hibrid med javno stavbo in infrastrukturo. LCV omogoča novo uporabo obstoječega industrijskega kompleksa nekdanje tobačne tovarne. Preprost in kompakten volumen prepriča s svojim merilom in poveže obris večnadstropne parkirne hiše z nižjim beneškim mestnim tkivom. Zaradi stavbnega ovoja iz predhodno oksidiranega bakra (baker je v Benetkah značilen za upravne zgradbe) projekt hkrati sproža in raziskuje delovanje časa v arhitekturi, s čimer se stavba spremeni v ogromno streho, v senco, v prevod, ki sodi tako v preteklost kot v sedanjost.

Naprava za čiščenje vode

Tu je infrastruktura spremenjena v oblikovanje krajine. Krhkost otočka Sant’Erasmo v beneški laguni, kjer stoji čistilna naprava, je zaznamovana s prepletom plimovanja, sledov obsežnega sistema debelega in trdnega zgodovinskega obzidja, predelov z gojišči artičok in labirinta notranjih kanalov v laguni.

Štiri metre debeli vzporedni zidovi iz armiranega betona, pobarvani z rdečim pigmentom, so zgrajeni kot grobe neobdelane površine, kar določa tako obliko stavbe v prostoru kot oblikovanje krajine. Ker je naprava zaradi predpisov nedostopna, sta arhitekta velik del vsebine umestila pod zemljo, tako da je zgradba videti kot oblikovan kup zemlje, ki se zlije s krajinsko strukturo parka.

Udeleži se festivala Big arhitektura →