Project Description

Bruno Vanbesien
bruno vanbesien architects, Belgija

Bruno Vanbesien je po študiju na visoki šoli WENK v Bruslju ter nekaj letih dela v birojih leta 2005 ustanovil svoj arhitekturni biro. Od takrat je tudi član komisij različnih arhitekturnih ustanov, pet let je bil tudi sodelavec švicarske internetne platforme World-Architects. Od leta 2014 je predsednik arhitekturne organizacije Archipel. Njegov portfolio sestavljajo predvsem enodružinske hiše, ki so v medijskih objavah obkrožile ves svet.

Zakaj je ta hiša posebna?

Fasada je pokrita z lokalnim lesom, ki je termično modificiran. Je nevsiljiv in hkrati razigran. Čeprav je širina lesenih letvic povsod enaka, se spreminja njihova debelina. To vpliva na odboj svetlobe in občutek barve. Fasada tako nikjer ni črna, temveč se občutek zaznavanja barve preliva od temno rjave do temno sive.

Hiša TV

Investitor je sanjal o hiši, ki bi bila sestavljena iz več stavb z zelenim dvoriščem na sredini. To idejo sem preobrazil v hišo, ki je videti, kot bi bila sestavljena iz več stavb. Na pravokotnem tlorisu v izmerah 18 m x 18 m sem oblikoval notranji vrt, kamor gledajo dnevni prostori; omogočeni so tako intimni kot tudi odprti pogledi.
Sprva smo hišo načrtovali kot popolnoma leseno, narisali smo veliko detajlov, kako jo postaviti. Vendar se je na koncu izkazalo, da lokalna belgijska podjetja niso bila sposobna zgraditi takšnega objekta. Večina povabljenih niti ni oddala ponudbe. Tako smo se odločili, da hišo postavimo klasično, iz betona in opeke, leseni del pa ohranimo na fasadi.
Ko vstopimo v hišo, doživimo različne prostore. Poigraval sem se z idejo, kaj je javno, poljavno in zasebno, kar pomeni, da so se meje med zunanjim prostorom, notranjim dvoriščem in dnevnimi prostori zabrisale.
Vse sobe (spalnice, kopalnice in dnevna soba) so obrnjene proti jugu. To v prostore prinaša veliko sonca. Ponekod sem lesene fasadne letvice uporabil kot senčilo in hkrati ponudil več zasebnosti. Vsa okna so lepljena na tanke okvirje, kar ustvari zelo čiste linije zunanjosti in skoraj neokrnjene poglede skozi velike steklene površine.

Bruno Vanbesien

*Odlomek iz predavanja na Gospodarsko-arhitekturnem forumu 01, 16. 6. 2016, v Mestu oblikovanja v Ljubljani

Arhitektura: Bruno Vanbesien Architects, Bruno Vanbesien
Fotografije: ©Tim Van de Velde

Izvedba: 2014
Lokacija: Affligem, Belgija