Project Description

Anssi Lassila
OOPEAA, Finska

OOPEAA (Office for Peripheral Architecture), mlad biro, ustanovljen leta 2014, se je s svojim direktorjem Anssijem Lassilo bliskovito zavihtel v svetovni vrh arhitekture. Svoje znanje je Lassila pred tem več kot desetletje kalil v različnih avtorskih skupinah in partnerstvih. Od leta 1999, ko je prvič zmagal na natečaju, so se zmage zanj vrstile skoraj vsako leto. Za hišo Riihi je bil leta 2014 nominiran za prestižno nagrado Mies van der Rohe. Za osemnadstropni leseni stanovanjski blok Puukuokka, ki ga je leta 2014 realiziral v mestu Jyväskylä, je prejel glavno finsko arhitekturno nagrado Finlandia ter finsko nagrado Wood Prize, imenovan je bil tudi za »Resident Act of the Year 2015«, ki ga podeljuje združenje stanovalcev Finske. Redno razstavlja po vsem svetu, tudi na arhitekturnem bienalu v Benetkah, kjer se bo letos v finskem paviljonu predstavil že četrtič: tokrat kar s štirimi projekti. V letu 2015 je bil član žirije največjega natečaja v zgodovini Finske, za Guggenheimov muzej v Helsinkih, ter predsednik simpozija Alvar Aalto 2015.

Portret: Mikko Virta

PUUKUOKKA

Stanovanjski blok Puukuokka, ki so ga postavili leta 2014, je prva osemnadstropna stanovanjska stavba na Finskem. Vsa nosilna konstrukcija je izdelana iz masivnih lesenih elementov in je bila proizvedena v lokalni tovarni. Zgrajeni blok je prvi od treh, druga dva bodo postavili v letošnjem letu.
Puukuokka je pilotni projekt, ki je pokazal nekaj pozitivnih vidikov gradnje iz masivnih križno lepljenih plošč (CLT). Konstrukcijsko je bilo mogoče ustvariti prostorno notranje dvorišče, po katerem potekajo vertikalne komunikacije, iz teh pa nato prek odprtih balkonov vstopamo v stanovanja. Pokrito notranje dvorišče je racionalna rešitev za nordijsko podnebje, saj omogoča tople in naravno osvetljene skupne prostore, ki pospešujejo komunikacijo med stanovalci. Tudi izolativnost masivnih lesenih plošč, ki so jih uporabili za predelne stene med stanovanji in dvoriščem, se je izkazala za zelo pozitivno, saj je omogočila veliko individualnost pri ogrevanju posameznih stanovanj in dobro zvočno zaščito. V masivne lesene plošče so vgradili inštalacije za ogrevanje, vodovod, elektriko in prezračevanje ter s tem prihranili prostor, saj so debeline sten manjše, kot je to običajno. Racionalna modularna postavitev posameznih stanovanj je omogočila hitro gradnjo. Celotna stavba je bila zgrajena v šestih mesecih.

Odlike lesene večnadstropne stavbe so prepoznali tako njeni prebivalci kot tudi strokovna javnost. Za projekt so avtorji v letu 2015 prejeli glavno finsko arhitekturno nagrado Finlandia in finsko nagrado Wood Prize. V združenju stanovalcev Finske so projekt imenovali za »Resident Act of the Year 2015«, kar priča o tem, da je bivanje v takšni stavbi prijetno in da projekt prinaša nove, manj stresne rešitve za sobivanje v velikih stavbah.

Foto: Mikko Auerniitty

Udeleži se festivala Big arhitektura →