Izziv-X: Smodnišnica na pragu Kamniško-Savinjskih Alp se razprodaja. A kako?

V četrtek 19.2. se je v Mestu oblikovanja Slovenija odvila prva okrogla miza iz serije Izziv-X: Smodnišnica na pragu Kamniško-Savinjskih Alp se razprodaja. A kako?.
Razpravljali so: Janez Koželj, podžupan Mestne občine Ljubljana, Matej Slapar, podžupan občine Kamnik in Tomaž Schlegl, arhitekt, okroglo mizo pa je moderiral Zmago Novak.

Kamnik je bil do začetka devetdesetih močno socialistično industrijsko mesto s podjetji KIK, Utok, Titan, Stol, Eta, Svilanit in drugimi. S prehodom v novo državo pa je kamniška industrija počasi začela pešati. Leta 2009 je po 157 letih obratovanja za vedno prenehala delovati KIK – Smodnišnica, nekdaj ena največjih tovarn na Slovenskem. Obsežno, 70 hektarov veliko področje tovarne je dolga leta narekovalo razvoj mesta Kamnika, saj je predstavljalo prepreko na severnem robu mesta. Z umikom industrije se je razvoju odprlo ogromno nepopisano področje. Leži vzdolž Kamniške Bistrice v neposredni bližini zgodovinskega jedra Kamnika, tega ločuje od vstopa v regijski park Kamniško-Savinjske Alpe. Zaradi svoje lokacije in velikosti ima območje nekdanje Smodnišnice ogromen potencial za razvoj in revitalizacijo celotne regije. Uresničiti ga je mogoče le z dobro zastavljeno strategijo razvoja območja in občine v celoti.

Arhitekt Tomaž Schlegl je prikazal svoj avtorski film Urbicid, v katerem predstavlja svojo vizijo prihodnosti področja Smodnišnice kot velikega športnega in turističnega središča. V filmu kritizira občinsko upravo, češ, da ni upoštevala že razvite vizije za področje Smodnišnice in ni pripravljena investirati v nakup zemljišča Smodnišnice, ki bi ga nadalje razvijala v javno-zasebnem partnerstvu.

Podžupan mestne občine Kamnik poudarja, da Kamnik ima vizijo razvoja celotne občine, ki jo neprestano usklajuje z velikim številom različnih deležnikov. Glede področja Smodnišnice je mnenja, da je potrebno odločitev o njeni prihodnosti prepustiti lastnikom zemljišča. Strinja se z idejo športnega parka, vendar iniciativo zanj prepušča zasebnim lastnikom zemljišča. Kot prednost mesta Kamnika izpostavlja bližino Velike Planine. Arhitekt Schlegl izpostavlja, da je potrebno sprostitev tako velikega zemljišča v bližine mestnega središča izpeljati načrtno, in jo upoštevati tudi pri prometni politiki mesta in umeščanju infrastrukturnih objektov.

Podžupan mestne občine Ljubljana, Janez Koželj, opozarja, da je vizija bistveni oporni dokument, ki mu mora slediti vsaka mestna uprava. Ta naj bi bila zastavljena dolgoročno, a z uresničljivimi cilji, izvajalo pa naj bi se jo sistematično. Koželj izpostavi pomen pobud (meščanov ali drugih skupin), ki pa jih je nujno uskladiti z obstoječo strategijo razvoja mesta. V zaključku moderator izpostavi okroglo mizo kot izhodišče za nadaljnje pogovore, obenem pa predlaga srečanje čez eno leto, na katerem bi preverili napredek. Izziv-X je prva v seriji okroglih miz, ki jih Mesto Oblikovanja Slovenija organizira na trenutne pereča lokalna vprašanja. Tema razvoja Smodnišnice se navezuje na začetek parcialne odprodaje zemljišč konec lanskega leta, pa tudi na številne dogodke in aktivnosti, ki na temo Smodnišnice potekajo v Kamniku.

Foto: Anja Gea Sladić, Veselič Katarina, video: vŽivo.si

Primer dobre prakse: Rocky Top Sports World

Mesto Gatlinburg v regiji Sevier County v Tennessee, ZDA, ima cca. 4500 prebivalcev, kar pomeni približno tretjino Kamnika.

Mestne oblasti so želele obstoječi turistični infrastrukturi dodati novo dimenzijo, ki bo letno v te kraje privabila več novih obiskovalcev in še povečala obseg gospodarstva v regiji.

Rocky Top Sports World je eden izmed najboljših športnih in vadbenih centrov v ZDA, ki ponuja raznoliko paleto športov, tako v zaprtih prostorih kot na prostem. Z raznovrstnimi športnimi programi na enem mestu načrtujejo privabiti obiskovalce iz celotnega JV predela ZDA (območje, ki je veliko kot polovica Evrope).

Športno rekreacijski center je bil slavnostno odprt v začetku septembra 2014, a se že ponaša z več kot 30.000 rezervacijami gostov, ki so se napovedali v prvem letu delovanja.

Investicija je znašala 22 milijonov dolarjev. Kompleks je bil finansiran s pomočjo podjetij iz mesta Gatlinburg in regije Sevier County, ki ima 90.000 prebivalcev. Zavedali so se, da Gatlinburg leži na samem robu nacionalnega parka Great Smoky Mountains in ima izjemen potencial za privabljanje obiskovalcev iz vse Amerike. Po izračunih bo center v prvih petih letih prinesel Gatlinburgu 30 milijonov dolarjev priliva. Čeprav sta glavna investitorja mesto in regija, je športni center realiziran izključno s profitnim namenom. Američani se ne spuščajo v investicije, ki bi zgolj bremenile mestni ali pa državni proračun.

Rocky Top Sports World center se razteza na cca. 32 ha površine, kar predstavlja manj kot polovico območja smodnišnice. Poleg obsežnih zunanjih površin za športne dejavnosti ima center 8000 m2 notranjih športnih površin, prenočišča za športne ekipe in posameznike, restavracije in temu primerne kompatibilne dejavnosti.

Center organizira treninge, priprave in medsebojna tekmovanja oz. turnirje športnikov iz celotne zvezne države. Prednost Rocky Top Sports World centra pred ostalimi športnimi centri v državi je tudi v tem, da združuje na enem mestu več različnih športnih in zabavnih dejavnosti in se zlahka prilagaja različnim željam svojih obiskovalcev. kar je idealno za preživljanje aktivnih družinskih počitnic. Gostom tako ni potrebno menjavati različnih destinacij, saj lahko pestre počitnice doživijo na enem mestu.

Po mnenju analitikov je center svoja vrata odprl v času športno turističnega razcveta, saj je športni turizem ena od najhitreje rastočih panog v ZDA. Ideja športnih vasi, ki danes osvajajo Ameriko prihaja iz severa Evrope, kjer so v zadnjih 10 letih velike mestne površine namesto potrošništvu začeli namenjati rekreaciji, športu in bolj zdravemu načinu življenja (Basildon, Aberdeen…).

Kamnik ima priložnost, da je lahko prvi v Sloveniji, ki bo izkoristil ta trend.

Povezava:
https://www.youtube.com/watch?v=Sisec8a_vvc

By |19. 02. 2015|Novice|