Ko se arhitekt loti prenove obstoječega stanovanja, je vedno vprašanje, kako obravnavati nalogo, da podedovane posebnosti stanovanja ne postanejo meje lastne kreativnosti. Gužič Triplan arhitekti so leta 2009 odgovorili na to, kaj narediti s stebrom v sredini kuhinje- ga integrirati v kuhinjski otok. Del konstrukcije je vgrajen v pohištveno steno, ki teče čez celotno stanovanje. Integrirano steno so na takšen način oblikovali z identiteto posamezne sobe in vedno v močnem kontrastu do tal. Enostavne linije in belo barvo naglašujejo duh minimalizma, dokler za občutek domačnosti in toplote doprinosi temno rjava tla.
 

 

Prenova večsobnega stanovanja v stari meščanski hiši v Ljubljani elegantno združuje konstrukcijske elemente pretekle gradnje s sodobno oblikovano notranjo opremo.
Gužič – Trplan arhitekti so uspeli iz dvosobnega nefunkcionalnega stanovanje z minimalnimi poseg ustvariti štirisoben sodoben bivalni prostor, ki vključuje svetlo dnevno sobo s kuhinjo, spalnico, kopalnico in dve manjši sobi. Gradeno fukcionalna prenova je zasnovana skupaj z notranjo opremo, ki deluje kot serija v prostor integriranih elementov nevtralne bele barve in tvori notranji obod stanovanja.
V visokih omarah v vhodni veži so skrite vse shrambene in servisne funkcije, od pralnega in sušilnega stroja do plinske peči in garderobnih omar. Arhitekti so v pohištveno steno, kot imenujejo prevladujoči pohištveni element v stanovanju, integrirali tudi nosilne konstrukcijske elemente in niše. Osrednji prostor stanovanja tvorita kuhinja z jedilnico in dnevna soba, postavljeni v največji prostor v stanovanju, ki pa je bil pred prenovo za tretjino manjši.
 

 

S prestavitvijo kopalnice in ukinitvijo zastekljene verande so morali ohraniti vogalni steber, vendar so ga spretno vkomponirali v kuhinjski otok, najmočnejši element v prostoru. Otok deluje tudi kot predelna stena med kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo in jih hkrati povezuje v odprto bivalno celoto. Ob stenah se iz veže nadaljuje pohištvena stena, ki ima v vsakem prostoru drugačen poudarek. V bivalnem delu se zaključi z vertikalno linijsko lučjo, v predsobi je vogal proti spalnici oblikovan kot osvetljena skulptura, ki služi tudi kot polica, v spalnici pa je takoj ob vstopu zasnovana osvetljena niša, ki je lahko polica ali klop. Zaključi omar razbijejo monotonost funkcionalnih elementov in odpirajo ambientalne poglede v prostoru.

 

 

Kopalnica, ki je tlorisno pridobila z uporabo dela obstoječe kuhinje, je prav tako zasnovana s pohištveno steno ob vhodu z različnimi predali in omaricami. Na zadnjo steno je umeščena kad, pred katero je tudi tuš v nivoju, ločen s stekleno steno. Za kontrast belemu pohištvu in stenam poskrbijo temno rjava tla in temni jedilni kot, ki prostoru dajejo toplino in udobje. Bele stene razbijeta abstraktni sliki nad kavčem v dnevni sobi in zeleno polico v vhodni veži, ki sta v barvnem skladju z dekorativnimi dodatki. Stanovanje tako brez pretiranih olepšav ohranja svojo minimalistično zasnovo in ohranja meščanski duh soseske.

 

 

DATOTEKA
Uvodnik: Eva Vasileska
Besedilo: Nataša Mrkonjić, Meščanski minimalizem v Prulah
Fotografije: Miran Kambič

Prenova in notranja oprema meščanskega stanovanja, Ljubljana – Prule
Naročnik: zasebni

Arhitektura: Gužič Trplan arhitekti
Notranja oprema: Gužič Trplan arhitekti
Leto načrtovanja: 2007
Leto izvedbe: 2009
Bivalna površina: 103m2

Omogočajo: