Potrebna je kar precejšnja domišljija, da v ozki, temni vrzeli med dvema hišama zagledaš svoj dom. Arhitekt Luke Tozer pa se je s pogledom nanjo spomnil na svoje prebivanje na Japonskem in delo v Amsterdamu, saj znata oba kraja dobro izkoristiti vsak košček zemlje, ki je na voljo. Skozi ozek vhod pot vodi v zadnji del hiše, kjer preseneti odprtost in dihanje prostorov, ki so obliti s svetlobo in v neprestani povezanosti z vrtom.

 

 

 

Hiša “Vmes”

Hiša je zrasla na parceli širine 2,3 m in je dokaz, da lahko tudi v najbolj utesnjenih urbanih okoljih brezkompromisno upoštevamo prvine trajnostne gradnje. Med zelenimi strategijami projekta so pasivna raba sončne energije, dobra izolacija, talna toplotna črpalka in zajem deževnice. Vsi bivalni prostori dobijo dovolj dnevne svetlobe. Manjši spalni prostori so potisnjeni v sprednji del hiše in gledajo na cesto, prostor v ozadju pa je urejen stopničasto, da se ustvari občutek prostornosti. V prostor, kamor naravna svetloba ne seže, sta umeščeni pralnica in shramba. V vhodno vežo prihaja svetloba z dvorišča za hišo, zavito leseno stopnišče pa popelje svetlobo prav v srčiko posameznega nadstropja.

 

 

 

 

DATOTEKA
Uvodnik: Urška Gregorič, Na skrivaj prostorna
Besedilo: Nina Štrovs, Hiša “Vmes”
Fotografije: Nick Kane

Hiša “Vmes”
Arhitektura: Pitman Tozer Architects
Lokacija: London, Anglija
Leto izvedbe: 2007
Pozidanost parcele: 89 m2
Površina: 185 m2
Velikost parcele: 127 m2

Omogočajo: