Foto: Marija Piroski
Jožica Brodarič, Kuratorka Nagrade

Maja Lalić (rojena Vidaković) je prominentna beograjska arhitektka ter ustanoviteljica in kreativna direktorica multidisciplinarne platforme Mikser. Ivan Lalić je izvršni direktor tima Mikser, obenem pa tudi docent na beograjski Fakulteti za sodobne umetnosti, na katedri za dramsko umetnost ter umetniške projekte in prakso.

Platforma Mikser pod svojo streho združuje projekte festivala Mikser s konferenčnim, glasbenim, umetniškim in izobraževalnim programom, kulturni in zagonski center Mikser House, zakladnico videozapisov umetniških projektov in pogovorov o gorečih družbenih temah Mikser TV, performativni, gledališki in koncertni program Mikser Teater ter center za pomoč beguncem Miksalište.

Svoje delovanje sta ustanovitelja začela v Beogradu z organizacijo festivala Mikser ter odprtjem kulturnega in zagonskega centra Mikser House, ki aktivno podpira delo domačih umetnikov in umetnikov širšega območja. Sredi begunske krize jima je uspelo odpreti center za pomoč beguncem v Beogradu. Delovanje sta s selitvijo zagonskega centra Mikser House razširila na kulturni prostor Sarajeva, letos pa sta v Beogradu organizirala jubilejni 10. festival Mikser s konferenco, tokrat na temo trajnostnega razvoja in globalne zavesti. Projekti tima Mikser vzbujajo pozornost ne samo domače scene, temveč tudi marsikaterega svetovnega medija.

Njuno delo oz. delo celotnega tima poteka v navzkrižnem ognju finančne vzdržnosti, političnih polemik in prisilnih selitev centrov delovanja zaradi rastoče gentrifikacije. Brez razumevanja in pomoči mestnih ali državnih struktur ekipa z neuničljivo energijo in proletarsko zagnanostjo zaznamuje urbani prostor, prostor v sferi umetnosti in družbe ter prostor dojemanja prihodnosti z idejami za dialog, ki presega državne, nacionalne in politične meje.

Avtorica besedila: Ivana Ljubanović