Danes je nepričakovano, da se les uporablja v prostorih, namenjenih medicini, čeprav je to pravzaprav zelo logično. Les namreč ustvarja toplo, umirjeno vzdušje, ki daje pacientom občutek varnosti. Arhitekti pri Svet vmes so s pomočjo Svetlarne pred dvema letoma oblikovali ustvarjalni prostor za fizioterapijo, ki se spoštljivo obnaša do pacientov in zaposlenih. Preprosto oblikovanje in odsotnost barv – razen naravne barve lesa – ustavijo čas, nežna svetloba pa prinaša umirjen občutek, ki se iz prostora prenaša na njegove uporabnike.

 

 

NENAVADEN PROSTOR ZA FIZIOTERAPIJO

Topel, fleksibilen in v izboru materialov iskren, cenovno ugoden, presenetljiv ter nenavaden interier, kjer se zaposleni in pacienti dobro počutijo in kjer se lahko poleg fizioterapije odvijajo tudi druge skupinske aktivnosti. Se to zdi utopija? Pri tem projektu ne. Z vstavitvijo »treh kontejnerjev«, namenjenih recepciji, pisarni fizioterapije, garderobam ter skladiščenju rekvizitov in fizioterapevtske opreme, so arhitekti zagotovili veliko fleksibilnost, raznolikost in odprtost prostora ter uresničili vse zgoraj naštete želje naročnika.

 

 

 

Arhitekti odgovarjajo:

Zakaj ste pri tem projektu uporabili les?
Les je v zdravstvenih ustanovah in klinikah nepričakovan ter le redko uporabljen material. Hkrati je prijeten in topel na otip ter lahko blagodejno prispeva k dobremu počutju pacientov. Želeli smo ustvariti kontrast med interierjem obstoječega, generičnega poslovnega  objekta, ki je hladen, v belih in sivih odtenkih, ter notranjostjo fizioterapije, ki ob vstopu obiskovalca »objame« z lesenim ovojem in ne presvetlim ambientom. Do sedaj smo projektirali večinoma interierje, zato je les v naših projektih skoraj vedno prisoten, pri približno 90 % projektov.

 

 

 

Oblikovali ste že nekaj poslovnih interierjev, ki jih zaznamuje velika fleksibilnost prostorov. Kako zahtevni za izvedbo so bili pri tem detajli premičnih sten in drugih premičnih elementov?
Res je. Danes se stranke raje odločijo za manjše pisarne z veliko mero prilagodljivosti. Sodobni sistemi drsnih sten jim to tudi omogočajo, je pa res, da so dražji, sploh če se zahteva akustična tesnost sten. Za zdaj smo vedno uporabljali preizkušene sisteme, kjer so detajli vgradnje že definirani in dobro premišljeni. Najzanimivejša in najzahtevnejša rešitev je bila 5 metrov dolga, v eni točki lahkotno vrteča se pivot stena, ki se je morala zaklepati, biti akustično tesna in imeti lahko konstrukcijo za preprosto vrtenje.

 

 

Kako se velika fleksibilnost prostorov izkaže v resnici?
Velika premičnost in fleksibilnost pregradnih sten se na koncu žal premalo izkorišča. Na začetku pri naročniku vedno obstaja velika želja po fleksibilnosti, v realnosti pa se drsni sistemi, ko je projekt končan, le redko vsakodnevno premikajo in uporabljajo. Tako ambient velikokrat trajno ostane postavljen tako, kot smo ga pustili ob zaključku gradnje.

 

DATOTEKA

Uvodnik: Eva Vasileska, Lesen zdravilni prostor
Fotografije: Matevž Paternoster

Trije kontejneri, studio za fizioterapijo
Investitor: ARTROS REHA, d. o. o.
Površina: 103 m2
Projektant svetlobe: Svetlarna
Avtorji projekta: SVET VMES; Jure Hrovat, Ana Kosi, Ana Kreč, Katja Paternoster
Lokacija: Ljubljana
Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2016

Omogočajo: