Bi imeli kontejner na svojem dvorišču? Bi spali v njem, bi bil to lahko vaš dom? Družina v Franciji je že pred skoraj desetimi leti odgovorila na ta vprašanja z: “Da.” In tako je na njihovem dvorišču zrasel prav poseben prizidek iz ladijskih kontejnerjev.

 

 

Prizidek k domu
Razširitev hiše, ki je postala pretesna
Besedilo: Jure Kotnik, marec 2011

V predmestju francoskega mesta Nantes sta na ozki parceli ob hiši v naselju iz šestdesetih let prejšnjega stoletja svoj novi pristan našla dva ladijska kontejnerja temno modre barve.

Končala sta kot prizidek k hiši, ko je ta postala pretesna za svoje prebivalce in so ti se odločili za razširitev. Obstoječi objekt je umeščen na sredino že tako ozke parcele, tako da je za širitev ostalo komaj kaj prostora. Poltretji meter široki prefabricirani modularni kontejnerji so se hitro pokazali kot primerna rešitev te prostorske dileme. Kontejnerji so že v osnovi konstrukcijsko zaključen objekt, ki se ga zlahka postavi ob stavbo, hkrati pa so ravno dovolj ozki, da ostanejo znotraj meja obstoječe parcele. Kljub nenavadnosti kontejnerskega prizidka v okolju, naklonjenem tradicionalni gradnji, je bil projekt kmalu deležen odobritve lokalnih oblasti.

Postavitev je bila hitra, montaža na poprej pripravljene temelje je stekla v enem samem dnevu. K hiši se kontejnerja priključujeta na jugozahodni strani. Spodnji od kontejnerjev je večji in v dolžino meri dobrih dvanajst metrov (ISO 40′), zgornji je za polovico manjši (ISO 20′). Standardna širina kontejnerja je komaj primerna za oblikovanje prostora, zato so med kontejnerja in objekt umestili vmesno »blažilno« cono širine enega metra, narejeno iz lesenega skeleta, izolacije in vlaknocementnih plošč, ki razširja prostor v osrednjem delu na mestih, kjer prostoru najbolj primanjkuje širine.

 

 

V spodnjem, večjem kontejnerju je soba, ki je kot knjižnica namenjena multimediji in počitku. Je podaljšek obstoječe dnevne sobe in vanjo se dostopa z dveh strani, levo in desno od kamina. Na severovzhodni strani, obrnjeni proti cesti, se kontejner odpira z manjšim oknom, druga stran, obrnjena proti vrtu, pa je v celoti zastekljena in omogoča prehod na zelenico. Po celotni dolžini knjižice se razteza po merah izdelana omara, v kateri je obsežna zbirka knjig, vinilk in zgoščenk – ki morda v kontejnerju niso prvič. Ladijski kontejnerji kot pričevalci globalizacije in sopotniki potrošniške družbe s seboj nosijo veliko zgodb in čisto mogoče je, da je bila ta soba že kdaj poprej do vrha napolnjena s ploščami, knjigami ali tehnološko opremo z Daljnega vzhoda ali pa je, preden se je ustalila na severozahodu Francije, morda romala po pristaniščih na različnih koncih sveta.

 

 

V zgornji etaži je kontejnerski prizidek namenjen novi spalnici s kopalnico. Dostop je urejen skozi staro spalnico, ki je po novem preurejena v prostorno garderobno sobo. Tako kot v pritličju je tudi v nadstropju metrska razširitev omogočila, da nova zakonska spalnica lažje zadiha v prostoru. Kopalnica je umeščena na severno stran proti cesti, okno južne stene spalnice pa odpira poglede na vrt za hišo. Stene, stropi in tlaki so v obeh etažah obdelani z vlaknocementnimi ploščami v svetlo sivem odtenku, kar skupaj s primerno osvetlitvijo ustvarja prijetne bivalne prostore.

 

 

Primer prizidka v Nantesu kaže, da lahko kontejnerji hitro in učinkovito izboljšajo bivalne razmere obstoječih objektov. Pri tem lahko razširjajo obstoječe programe ali pa jih dodajajo na novo. Razmišljanja v kontejnerski arhitekturi so tako na primer že pred časom postavila temelje za tematske prizidke na osnovi tržnih znamk (npr. Whirlpoolov kontejnerski wellness, Applova multimedijska soba, fitnes modul Nike in podobno). Prizidek v Nantesu je pokazal, da do tega koraka ni več nujno daleč.

 

 

 

 

DATOTEKA
Uvodnik: Urška Gregorič, Kontejner na dvorišču
Besedilo: Jure Kotnik, Prizidek k domu
Fotografije: Stéphane Chalmeau

Prizidek k domu, Nantes, Francija
Arhitektura: Christophe Nogry
Leto izvedbe: 2009
Površina: 57 m2

Omogočajo: