Vsi se na neki točki soočamo s podobnimi vprašanji. Je prostor, v katerem živim, primeren zame? Naj bo to stanovanje ali pa hiša – naše potrebe se skozi življenje spreminjajo in zato se mora spreminjati tudi prostor okoli nas. Lahko si poiščemo novega ali pa si novega ustvarimo. Projekt lesenega prizidka hiši, ki je postala premajhna za avstrijsko družino, so pred desetimi leti projektirali SUE Architekten. Lesena gradnja od takrat ni prav nič manj aktualna, prav tako pa je vedno aktualna notranja človekova potreba po širjenju svojega prostora. Koliko pa ga zares potrebujemo?

 

 

Elegantni aneks
Razširitev bivalnega prostora in vzpostavitev povezave z vrtom
Besedilo: Jernej Markelj, marec 2011

Ideal večine ljudi je bivanje v enodružinski hiši v mirnem okolju, nekje med mestom in podeželjem, med delom v prestolnici in sprostitvijo v naravi, in tudi mlada zakonca Kainzmayer sta iskala takšno možnost za eno pomembnejših odločitev v svojem življenju – kje in kako bosta živela.

Na obrobju Dunaja sta našla manjšo hišo z vrtom, zgrajeno v medvojnem obdobju, in jo kupila po ugodni ceni, saj je bila stavba v slabem stanju. Izobražena psihologa sta se zaradi omejenih finančnih sredstev prenove objekta lotila večinoma lastnoročno, in z veliko truda jima je uspelo hišo nadvse dostojno urediti. Za nekaj let je zadostovalo, a z razširitvijo družine so kmalu potrebovali več prostora, predvsem pa boljšo povezanost notranjih prostorov z zunanjostjo. Obrnila sta se na mlade arhitekte, ki bi jima pomagali pri tej nalogi, in kot pravijo sami, se je med načrtovanjem projekta razvilo pravo medsebojno sodelovanje in vzajemno zaupanje, ki je veliko pripomoglo h kakovostnemu rezultatu, na katerega so vsi ponosni.

 

 

Podolgovati volumen novega prizidka, katerega gradnja je potekala hitro in natančno, saj so bile stene že pripravljene v delavnici, je vzdolžno prislonjen k obstoječi hiši in oblikovan tako, da sledi padcu terena. Krajša stopnišča, ki vodijo od pritličja stare hiše prek nove dnevne sobe vse do vrta, omogočajo preprosto prehajanje med prostori in so med člani družine tudi izredno priljubljena za posedanje.

 

 

Na drugi strani novega dela je proti prednjemu dvorišču obrnjen delovni prostor. Strop je tu malce višji, da skozi visoko okno pride več popoldanskih sončnih žarkov, ki toplo osvetlijo celotni prostor, obenem pa dvignjeni del zaustavi nezaželene poglede mimoidočih na strešno teraso. Pomislili so tudi na spremembe uporabe prizidka v prihodnosti. Delovni kot z že pripravljenimi priključki za vodo se lahko brez težav predeli z montažno steno in preuredi v otroško sobo, bivalno enoto za goste ali pa celo v kabinet za zasebno prakso. Izbira zaključnega tlaka se bo morda zdela malce nevsakdanja za bivalni prostor, a kot trdijo lastniki, so z ročno glajenim betonskim tlakom, ki je talno ogrevan, nadvse zadovoljni. Predvsem je cenovno ugoden, trpežen in preprost za vzdrževanje, poleg tega s svojo enakomernostjo poudari prostornost prizidka, ne nazadnje pa ustvari tudi zanimiv kontrast z ozelenjenim vrtom.

 

 

Razširitev bivalnih prostorov in iskanje boljše povezanosti z vrtom sta z zgraditvijo novega prizidka popolnoma uspela. Družina zdaj veliko časa preživi na vrtu, kjer ima mali Martin veliko možnosti za igro, starši pa miren in prijeten zunanji prostor. Predvsem pa je njihova zgodba lahko v spodbudo vsem tistim, ki iščejo način za uresničitev lastnega doma. Kaže, da je mogoče tudi z omejenimi sredstvi, lastnim delom in vztrajnostjo ter dobrim sodelovanjem z arhitekti priti do uspešnega zaključka.

 

 

DATOTEKA
Uvodnik: Urška Gregorič, Ko je hiša premajhna …
Besedilo: Jernej Markelj, Elegantni aneks
Fotografije: Hertha Hurnaus

Hiša Arabellagasse (prizidek k hiši), Dunaj, Avstrija
Naročnik: mlada družina (par, po poklicu psihologa, z otrokom)
Arhitektura: SUE Architekten: Christian Ambos, Michael Anhammer, Harald Höller
Sodelavka: Yvonne Biering
Statika: Margarete Salzer
Gradbena fizika: Andreas Perissutti
Pričetek projekta: julij 2008
Leto izvedbe: julij 2009
Površina (neto): 45 m2 notranja površina, 40 m2 terasa na strehi
Velikost gradbene parcele: 575 m2
Pozidana površina: 51 m2
Cena investicije: 90.000 EUR (cca: 2.000 EUR/m2)

Materiali: prefabricirane leseno predalčne stene in strop, macesnov les na fasadi, s krilom (loparjem) glajeni finalni betonski tlak, obstoječi les z lokacije uporabljen za notranje stopnice
Ogrevanje: talno ogrevanje

Omogočajo: