Hiša stoji na dolgi in ozki parceli (7,5 x 40 m). Zato je stavba široka le 4,5 m in se naslanja na slepi zid sosednje hiše.
 

 
Odprte in zaprte fasade hiši dajejo intimo in jo odpirajo proti soncu na južni strani. Cestna fasada je ozka, vhod zaznamuje škatla iz toplotno obdelanega – žganega lesa. Žgani les se ponovi na nasprotni fasadi, ki hišo lijakasto odpre proti intimnemu vrtu. Okna so razporejena tako, da v hišo spustijo ravno prav svetlobe: večja v spodnjih nadstropjih, manjša zgoraj. Hiša sledi pasivnemu standardu z orientacijo, izolacijo in trislojnimi okni.
V notranjosti se tople lesene obloge izmenjujejo s surovostjo betonskega stropa in kovinske stopniščne konstrukcije. Pohištvo je izdelano po meri, nekaj kosov pa je starejših. Hiša, pri kateri je bila nenavadno oblikovana parcela povod za kreativen razmislek o sodobnem bivanju.
 

 

 

 

DATOTEKA
Besedilo: Eva Štrukelj
Avtorji: Dan Enache, Calin Radu; Lama Arhitectura
Fotografije: Radu Malașincu
Izvedba: 2015
Lokacija: Bukarešta, Romunija
Površina parcele: 300 m2
Pozidana površina: 60 m2
Površina: 225 m2

Omogočajo: