Dandanes je najtežje preprosto oblikovanje. V času prekomejne konsumeracije oblikovanja je intrigantna misel odločiti se za minimalistično – dati lasten ego na stran ter pustiti, da izstopajo forme in barve. Le tako nastanejo prostori, ki dihajo ter so polni svetlobe in prostornosti. Le takrat gre oblikovanje v ozadje bivanja in pusti, da se življenje zgodi v prostoru.

 

 

Očiščeno, pragmatično, preudarno, svetla in prostorna bivalna oaza

Po prejemu naročila za članek si ogledam osnovno slikovno gradivo in se znajdem v nenavadni zadregi. Ha, napiši o tem 2000 znakov, si mislim. Lep minimalistični stanovanjski interier dveh sob z enim materialom in dvema barvama. Očiščeno, pragmatično, preudarno.  Naslov = komentar. Raztegnite fotografije čez ves prelom, honorar pa obdržite, se namuznem.

 

 

Preproste rešitve, ki delujejo, se nam običajno zdijo logične in skoraj samoumevne. Šele obisk stanovanja in dokumentiran vpogled v  tanje prostorov pred prenovo popolnoma razkrijeta impresivnost posega projektantov in naročnika. Prenove nekoč temnega in večkrat  predelanega stanovanja v zadnji etaži meščanskega stavbnega konglomerata s prostori, ki kljub majhnosti segajo v dve hiši, so se avtorji lotili gospodarno, z jasnim ciljem funkcionalnosti in povečanja kakovosti bivanja. Vstopni prostor je dopolnjen z majhno shranjevalno omaro in ogledalom, v kopalnici so bili zamenjani dotrajana oprema, tlaki in ploščice.

 

 

 

Eden od dveh najpomembnejših posegov je združitev prostora obstoječe kuhinje in majhne sosednje sobe. Z odstranitvijo vmesne predelne stene je bil pridobljen prečni bivalni  prostor, ki je osvetljen tako z vzhodne kot z zahodne strani. Sem so sedaj umeščeni kuhinjski niz, jedilna miza z večjo celostensko omaro, pianino in nekoliko umaknjen dnevni kotiček s kavčem. Drugi bistveni ukrep sestavljajo odstranitev lesenih stenskih in stropnih oblog ter odvečnih kosov pohištva, zagotovitev neoviranega dostopa do okenskih odprtin in odločitev za prevladujočo belo barvo. V tej maniri je bilo oblikovano tudi po naročilu izdelano pohištvo, pri čemer posamezni kosi bistveno ne izstopajo. Tako so kuhinja, velika omara vzdolž nosilne stene in drugi manjši shranjevalni elementi izdelani iz belo barvanih lesenih vlaknenih plošč z obdelanimi vidnimi robovi, ki so pogosto v funkciji ročajev.

 

 

 

Etažno razliko do večjega delovno-spalnega prostora so projektanti premostili z novimi lesenimi stopnicami. Te se proti steni razširijo v podesta s skritimi predali. Neposredno ob stopnišču je urejena delovna miza, preostanek prostora pa zavzema spalnica za mladi par z dojenčkom, ki v stanovanju domuje. Celotno stanovanje tako pušča vtis majhne, a izjemno svetle in prostorne bivalne oaze ter se kaže kot realen primer razkošnega in sproščenega minimalnega bivanja v mestnem središču.

 

 

Odgovarjajo člani biroja kominat.

 

 

Ali je pri takšnih, po obsegu nekoliko manjših intervencijah odnos z naročnikom kaj drugačen kot pri večjih projektih?
Pravzaprav ne, proces dela je precej podoben. Vedno želimo čim tesneje in čim dlje sodelovati z naročnikom, tudi pri izvedbi. Seveda se manjši projekti prej zaključijo, nam pa preprostejši posegi pogosto pomenijo izziv, kako z manj doseči prijetnejši prostor.

Kako pogosto se vam zgodi, da naročnika zavrnete? Kaj so po navadi razlogi za to?
Mislim, da do sedaj nismo zavrnili še nobenega naročnika. Je pa res, da se včasih ne ujamemo in projekt predčasno nekako sporazumno zaključimo.

Kot projektanti se ukvarjate tako s stanovanjskimi projekti kot z  reditvami v javnem prostoru. Pri čem bolj uživate?
Obojih nalog se lotevamo z enakim zagonom, je pa užitek pri delu največkrat odvisen od odnosa med nami in naročnikom. Če ta komunikacija steče, se to po navadi pozna tudi pri našem delu in je izvedba toliko boljša.

DATOTEKA:
Uvodnik: Eva Vasileska, Definicija minimalizma
Besedilo: Aleksander Vujović, Očiščeno, pragmatično, preudarno, svetla in prostorna bivalna oaza
Fotografije: Klemen Ilovar

Stanovanje P, Ljubljana
Avtorji projekta: kombinat. (Ana Grk, Alenka Korenjak, Blaž Kandus, Tomaž Čeligoj, Tjaša Mavrič)
Leto načrtovanja in izvedbe: 2012
Velikost stanovanja: 50 m2
Kuhinja in omara, kopalniško pohištvo, stopnice: Mizarstvo MBM Rezar

Omogočajo: