FOTO: Borut Peterlin

Meta Megušar Bizjan, kuratorka nagrade:

Alan Hranitelj je izjemen kostumograf, »nori klobučar«, kot se v šali rad imenuje sam. Čeprav se nam zdi, da je globoko zasidran v naš slovenski prostor, Alan pripada vsem in nikomur. Ustvarjal je že marsikje, najraje pa je doma, pravi. Mednarodno priznani in globoko spoštovani kostumograf, umetnik, čigar življenje je vsaj tako zanimivo kot njegove stvaritve, postaja modna ikona. Nekaj, česar sam ni nikoli želel, saj mode v smislu »rekreiranja kreacije« ne mara. Ne mara mode v smislu prodajanja »cesarjevih novih oblačil«. Pa nič zato, modni oblikovalci ga imajo radi, pravzaprav ga obožujejo, in njegov vizionarski domišljijski svet jim je v navdih. 

Kot mlad ustvarjalec se je z modnim svetom srečal v Milanu in kmalu ugotovil, da mu ne dopušča dovolj kreativne svobode. Izbral je samostojno pot, in čeprav njegove kreacije dihajo podoben fantazijski svet kot stvaritve McQueena ali Galliana, se je ob bok velikim postavil na svojski način, brez zaledja močnih korporacij. Modna industrija, ki kreativne duše velikega formata pogosto potisne celo čez rob smrti, ga ne zanima več. Rad ima umetnost, rad svoje kreacije zapiše v večnost, zato se je odločil za kostumografijo.

Najraje ustvarja za oder; čudovite, čudaške, veličastne kostume. Kostume, ki nas popeljejo v drugačne, vzporedne svetove. Poleg mnogih domačih in tujih ustvarjalcev je njegov domišljijski svet navdušil tudi znameniti Cirque du Soleil in ga z njim povezal v dolgoletnem sodelovanju. Poleg ustvarjanja za gledališče, opero in film nas njegov očarljivi ustvarjalni svet prepriča tudi pri samostojnih razstavah, s katerimi je prepotoval vsaj tri kontinente. Svoj zasanjani, poetični, rahlo melanholični svet pa Alan ohranja za večnost v svojih knjigah, ki bodo ustvarjalnost tega vizionarskega popotnika v času prenesle novim generacijam. Svetova kostumografije in mode se pri vrhuncih ustvarjanja oblačil za človeško telo neločljivo prepletata, navdihujeta in oplajata drug drugega. Kreacije Alana Hranitelja burijo domišljijo mladih oblikovalcev in vabijo k preseganju togih okvirov modnega oblikovanja, zato ga predlagam za modnega vizionarja 2019.